Pojasnila ob večjih premikih tečajev na svetovnih delniških trgih

21. 8. 2013

Nekje od sredine avgusta smo bili priča korekciji na večini kapitalskih trgov.

Razlogi zanjo so bili:

  1. Sredi maja je Ben Bernanke, predsednik Ameriške centralne banke (FED), zaradi bistvenega izboljšanja stanja ameriškega gospodarstva najavil zniževanje odkupov ameriških državnih obveznic. To pomeni, da se v prihodnje pričakuje postopno izvajanje manj aktivne monetarne politike, vlagatelji pa so se predvsem prestrašili zvišanja referenčnih obrestnih mer v ZDA. Preprosto povedano, bo ameriški FED oziroma sistem zvezni rezerv upočasnil tiskanje denarja, ki je bil zaradi tega »poceni« in se je tako globalno selil v različne naložbe, tudi na trge v razvoju. Manj aktivna monetarna politika povzroča apreciacijo valute, saj se denar »draži«. Po tej izjavi so se posledično ameriške investicije s trgov v razvoju pričele seliti nazaj v Ameriko, zahtevana donosnost na ameriške državne obveznice pa se je dvignila. Po opozorilih številnih analitikov pa je treba upoštevati, da gre rast zahtevane donosnosti z roko v roki z izboljšanjem gospodarskega položaja v ZDA, predvsem pa je Ameriška centralna banka jasno sporočila, da ima namen ohranjati referenčne obrestne mere na nizkih ravneh daljše obdobje. Zato ocenjujemo, da bodo iz tega izhajajoče korekcije kratkoročne. Prav tako se je zaradi visoke negotovosti glede zaostrovanja ameriške denarne politike povišala volatilnost na valutnih trgih. Največji padec vrednosti je doživela prav indijska rupija, sledil ji je tudi brazilski real, ki je dosegel najnižjo raven v zadnjih štirih letih, in ostale lokalne valute.
     
  2. Drugi razlog za korekcijo so geopolitične napetosti, predvsem stopnjevanje napetosti v Siriji in napoved ameriškega vojaškega posredovanja. S tem se je povečalo povpraševanje po varnejših naložbah.
     
  3. Tretji in četrti razlog pa segata na staro celino. Prvi je zaostrovanje političnih razmer v Italiji, drugi pa ostaja v Grčiji. V Italiji buri duhove Berlusconi zaradi obsodbe in grožnje zaporne kazni. V primeru, da mu bodo zaradi tega odvzeli mandat in bo morala njegova stranka zapustiti vlado, bo to pomenilo padec vlade in poglabljanje politične krize oziroma ponoven strah, da se bodo stvari obrnile na glavo kljub temu, da je tehnična vlada z reformami in ukrepi uspela izboljšati stanje v Italiji in predvsem zmanjšati javnofinančni primanjkljaj. Grški finančni minister pa je izjavil, da bo Grčija po poteku drugega paketa pomoči potrebovala dodatnih 10 milijard evrov denarnih sredstev, kar pomeni dodaten pritisk na Bruselj in Evropsko centralno banko.

Če povzamemo našteto, v trenutnem dogajanju vidimo nakupne priložnosti. Kot smo pisali že ob junijski korekciji, lahko vlagatelji korekcijo na globalnih trgih izkoristijo za bolj globalno razpršenost svojih naložb, saj širok nabor skladov družbe KD Skladi omogoča dostop do globalnih trgov ter razpršitev prihrankov na velika in uveljavljena svetovna podjetja. Prav tako pa verjamemo v izboljšanje situacije, saj se trgi, kot se je še vedno izkazalo v zgodovini, gibljejo ciklično. Po vsakem dežju posije sonce in makroekonomski podatki tako iz Amerike kot tudi iz Evrope so vedno bolj spodbudni. Boljši podatki z evropskega trga in trend rasti pa počasi nakazujejo tudi selitev denarja na ta trg. 

Nazaj na novice